Lapin urheiluopisto on Rovaniemen Reippaan painonnostajan Antti Peltokankaan kultainen areena

Kuvateksti: Antti Peltokangas voitti helmikuussa Lapin urheiluopistolla miesten Suomen mestaruuden.

Lentopallon B-poikien SM-kulta 29.4.2012, painonnoston 23-vuotiaiden SM-kulta 19.8.2018 ja painonnoston miesten SM-kulta 26.2.2022.
Lapin urheiluopiston hallin iso areena on loistanut Rovaniemellä kirkkaasti Antti Peltokankaalle.
– Mitalin väri on tuttu. Kulta on tavoitteena myös lauantaina, Peltokangas, 27, toteaa määrätietoisesti.
Rovaniemen Reippaan painonnostaja voimailee yleisen sarjan Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa, jotka käydään viikonvaihteessa miehen suosikkipaikassa.
Sarjassa 89 kiloa onkin kehkeytymässä kutkuttavan tiukka kamppailu mestaruudesta. Ruotsin Jan-Philip Pålssonin tilastotulos on 303 kiloa ja hänen maanmiehensä Ivar Olssonin 298 kiloa.
Peltokangas on kilpaillut tänä vuonna 96 kilon sarjassa, jossa hän voitti SM-kultaa ennätyksellään 305 kiloa. 89-kiloisissa on noussut tasan 300 kiloa.
Kahdesta lajista jälkimmäinen eli työntö on Peltokankaan vahvempi nostomuoto. Se on oiva valtti, kun kalkkiviivoilla kamppaillaan paremmuudesta.
Lentopallon kautta punttilavoille
Peltokangas tuli painonnoston pariin lentopallon kautta. Seinäjokelainen pelasi juniori-ikäisenä Nurmon Jymyssä ja Kuutoset Volleyssa. Palkintokaapista löytyy B-poikien SM-kullan lisäksi myös 16-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruus Ruotsin Falköpingistä vuodelta 2011.
– Maajoukkueessa olin libero ja kotimaassa passari. B-poikien SM-lopputurnauksessa kymmenen vuotta sitten voitimme mestaruuden häviämättä erääkään, Peltokangas muistelee.
Loppuottelussa oli vastassa turnauksen järjestänyt Napapiirin Palloketut, jonka ykkösmies oli Japanissa nykyisin lentopalloileva Peetu Mäkinen.
Nuorten lentopalloilijoiden fysiikkatreeneissä Vaasan Kiiston painonnostovalmentaja Heino Heikkilä kiinnitti huomiota Peltokankaan tekemiseen painonnostotangon kanssa.
– Heino käännytti minut salakavalasti painonnostajaksi. Viikon päästä olin painonnostokilpailuissa ja pian jo nuorten SM-kilpailuissa. Parin vuoden ajan vedin lajeja rinnakkain, ja vuonna 2017 tein lopullisen päätöksen lajinvaihdosta.
EM-edustuksesta lisäintoa
Peltokangas valittiin ensimmäisen kerran edustustehtäviin 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Puolan Zamoscissa neljä vuotta sitten.
– Petri Tanninen oli siellä maajoukkuevalmentajana, ja keskustelimme paljon painonnostovalmennukseen liittyvistä asioista. Kun pääsin reissulta kotiin, soitin Petrille ja pyysin häntä tekemään harjoitusohjelman. Sain Heino Heikkilältä hyvän pohjan painonnostoon, mutta treenasin salilla lähinnä fiilispohjalta.
– Rovaniemen Reippaaseen siirryin sitten vuoden 2020 alusta, Vaasan Kiistoa ja Alahärmän Kisaa aiemmin edustanut painonnostaja taustoittaa.
Elektroniikan automaatioon keskittyneellä Epecillä, Seinäjoella työskentelevä testausinsinööri harjoittelee keskimäärin viisi kertaa viikossa.
– Harrastin lapsena useita urheilulajeja, mistä on ollut ehdottomasti hyötyä. Tällä hetkellä kehittämistä on vielä painonnostotekniikassa, Peltokangas pohtii.
Urheilusukua
Antti ei ole perheensä ainoa SM-mitalisti ja arvokisaedustaja. Isosisko Henna Peltokangas on voittanut pesäpallossa kaksi SM-kultaa ja neljä SM-hopeaa. Hän lopetti uransa syyskuussa SM-hopeaan tamperelaisen Manse PP:n riveissä. Henna valittiin naisten superpesiksen pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi 2017.
Pikkuveli Mikko Peltokangas on edustanut Suomea kreikkalais-roomalaisen painin MM-kilpailuissa. Tämän vuoden MM-kisat jäivät väliin loukkaantumisen vuoksi, mutta Lapuan Virkiää edustavalla Mikolla on palkintokokoelmissa sekä Pohjoismaiden että Suomen mestaruudet.
Suomalaisen lentopallon kaikkien aikojen kovimpiin pelaajiin lukeutuva Olli Kunnari on Peltokankaan sisarusten isän serkku.
– Kyllähän sitä tuli nuorena katsottua Ollia ylöspäin, Antti Peltokangas tuumii.
Miestä kysyttiin vastikään lentopalloilijoiden fysiikkavalmentajaksi.
– Kieltäydyin kohteliaasti, heinäkuussa naimisiin mennyt kaksivuotiaan Miiro-pojan isä naurahtaa.

PM-kilpailuihin on vapaa sisäänpääsy.

Kilpailuryhmät:

Lauantai 8.10.
10:00-12:00 N 49-59 kg
12:00-13:30 M 55-81 kg
13:30-15:00 N 64 ja 76 kg
15:00-17:00 M 89-96 kg
17:00-18:30 N 71 kg
Sunnuntai 9.10.
10:00-12:00 N 81-87 kg
12:00-13:30 M 102-+109 kg

PM-kisat SPNL:n verkossa:

https://painonnosto.fi/nordic-senior-weightlifting-championships-rovaniemi-finland-7-9-10-2022/


© 2011 Rovaniemen Reipas