Nikita Nystedt loisti Ruskaturnauksessa - Agit Bilge ja Anni Viantie parhaat

Kuvateksti: Agit Bilge ja Krenar Aliu iskivät tiukasti superraskaassa sarjassa. Kuva: Päivi Ahola

Kotkan Voimailijoiden Nikita Nystedt ei säästellyt iskuja nyrkkeilyn kansainvälisessä Ruskaturnauksessa sunnuntaina 11. syyskuuta Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. Nystedt rummutti 80-kiloisten ottelussa puhtaan 5–0 voiton Ruotsin Gustav Strandellista.
Miehet ottivat viikonvaihteessa yhteen kaksi kertaa. Nystedt voitti myös perjantaina 5–0, joten sarjavoitto matkasi kotkalaiselle varusmiehelle.
– Kohtasin Strandellin täällä ensimmäistä kertaa. Tiesin, että hän tekee kehässä töitä. Hän otteli myös viisaasti, liikkui pois iskujen alta.
– Kun sain hänet sitten kiinni, niin pääsin rummuttamaan. No, tuli sieltä kolmannessa erässä takaisinkin, sarjan hallitseva Suomen mestari totesi.

Aikoinaan pitkän nyrkkeilyuran ensin amatöörinä ja sitten ammattilaisena tehnyt rovaniemeläislähtöinen Jyrki Vierelä pujotti kultamitalin Nystedtin kaulaan ja kyseli nyrkkeilijän kuulumisia palkintojenjaon jälkeen. Vierelä totesi, että nuoressa miehessä on potentiaalia suurempiinkin kekkereihin.
Nystedt on 20-vuotias ja suorittaa parhaillaan asepalvelusta Maasotakoulun kuljetuskomppaniassa Haminassa. Katse on tiukasti jo Pariisin 2024 olympialaisissa.
– Suoritan asevelvollisuuteni puolessa vuodessa, koska nyrkkeilyn olympiakarsinta käynnistyy ensi vuonna. Päätähtäin on Euroopan kisoissa, jotka käydään kesä-heinäkuun vaihteessa Puolan Krakovassa, Nystedt paljasti.
Ennen Euroopan kisoja isketään miesten MM-turnaus toukokuussa Uzbekistanin Tashkentissa.
– Jotta voi haaveilla kansainvälisestä menestyksestä, pitää kiertää leirejä ja turnauksia eri maissa. Kotimaasta löytyy kyllä hyviä sparrikavereita, mutta he tulevat äkkiä tutuiksi, Nystedt tuumi.

Kotkalaisen loppuvuoden suunnitelmiin kuuluvat olympiavoittaja Pentti Hämäläisen muistokilpailut kotikaupungissa 23. lokakuuta, Tammerturnaus Tampereella 11.–13. marraskuuta sekä SM-kisat Helsingissä 9.–11. joulukuuta.
Rovaniemellä Nystedt olisi voinut ottaa toisen matsin jo lauantaina, mutta Njurunda Boxingsklubbia edustavan Strandellin taustajoukot halusivat siirtää ottelun sunnuntaille.
– Pudotin tähän turnaukseen painoa neljä kiloa. Torstai-iltana piti tiristää vielä saunassa kolme kiloa. Ensimmäisen ottelun jälkeen kävin kebabilla, ja puntari näytti lauantaiaamuna 83,8 kiloa, Nystedt kertoi.
Sunnuntaiaamuna vaa’an viisari ei saanut värähtää yli kahdeksankympin eikä värähtänytkään.

Kansainvälisellä mittarilla tämän hetken kovin suomalaisnyrkkeilijä, Eastside Wondersin Arslan Khataev joutui tyytymään yhteen otteluun. Sunnuntaina hänen piti kohdata 63,5-kiloisissa Seinäjoen Kehä-Jussien Markus Pasanen, mutta hän ei läpäissyt lääkärintarkastusta.
Khataev pokkasi palkintojenjaossa turnauksen teknisimmän nyrkkeilijän pystin.
– Kyllähän se tietysti harmittaa, ettei sunnuntaina tullut matsia. Siirryin tasokkaiden matsien toivossa normisarjaani ylemmäs, tavallisesti 60-kiloisissa iskevä Khataev totesi.
Punnituksessa 62 kiloa painanut Khataev lähtee viikon kuluttua leirille Espanjaan.
– Loppuvuoden kilpailuohjelma ei vielä ole lyöty lopullisesti lukkoon, mutta SM-kisoissa olen ainakin mukana.
Khataev sijoittui viime vuoden MM-kisoissa viidenneksi. Kevään EM-kisat eivät sujuneet yhtä hyvin, sillä urakka päättyi ensimmäiseen otteluun. Se oli tosin kyseenalainen 2–3 tappio.
– En jäänyt suremaan EM-kisoja, vaan katse otettiin heti eteenpäin ja aloitettiin kova treeni. Kesä sujuikin harjoittelun suhteen hyvin.
Khataev lähtee Nystedtin tavoin samanlaiseen ruljanssiin eli tavoittelemaan paikkaa Pariisin olympialaisiin.
– Nyrkkeilyssä karsintajärjestelmä on tiukempi kuin koskaan aiemmin.
Ruskaturnauksen parhaana naisnyrkkeilijänä palkittiin odotetusti Lahden Kalevan Anni Viantie, joka voitti päätöspäivänä 60-kiloisissa Oulun Tarmon Eeva Lätin puhtaasti 5–0. Viantie ja Lätti kohtasivat toisensa yllättäen vasta ensimmäistä kertaa.
Viantie nyrkkeili ylivoimastaan huolimatta maltillisesti eikä lähtenyt ryntäilemään.
– Se on minun tyylini ja taktiikkani, joka tepsi jälleen. Odotin, että Eeva tulee enemmän päälle. Pystyin myös liikkumaan hyvin alta pois, Viantie kertoi.
Viantie on valittu viiden muun suomalaisen naisnyrkkeilijän ohella Montenegron Budvassa 11.–23. lokakuuta käytäviin EM-kilpailuihin.
Turnauksen parhaan miesnyrkkeilijän palkinnon pokkasi Ruotsin Agit Bilge, joka superraskaan sarjan (yli 92 kiloa) tasaisessa ottelussa kukisti Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon Krenar Aliun 3–1. Aliun silmäkulma aukesi ennen kolmannen erän päättymistä.
3. päivän ottelut:
Naiset:
50 kg: Laura Myllymäki ONS–Sofia Lunden TuWe 4–1.
60 kg: Anni Viantie LaKa–Eeva Lätti OuTa 5–0.
Miehet:
80 kg: Nikita Nystedt KoVo–Gustav Strandell Ruotsi 5–0.
86 kg: Max Englund Ruotsi–Kalle Mikkonen VVS 3–2.
+ 92 kg: Agit Bilge Ruotsi–Krenar Aliu KNK 3–1.
Palkintojärjestys:
Naiset:
50 kg: 1) Laura Myllymäki ONS, 2) Sofia Lunden TuWe, 3) Riikka Väärälä RaNy.
60 kg: 1) Anni Viantie LaKa, 2) Eeva Lätti OuTa, 3) Minna Väisänen RoRe.
70 kg: 1) Jenni Tiili TuJy, 2) Mari Sillansuo NBC.
Miehet:
63,5 kg: 1) Arslan Khataev ESW, 2) Markus Pasanen SeKJ, 3) Ibrahim Bakhtiari Ruotsi.
71 kg: 1) Julian Jalava KNK, 2) Andreas Jalervo HSC.
80 kg: 1) Nikita Nystedt KoVo, 2) Gustav Strandell Ruotsi.
86 kg: 1) Max Englund Ruotsi, 2) Kalle Mikkonen VVS, 3) Lasse Kourula OuTa.
+92 kg: 1) Agit Bilge Ruotsi, 2) Daniel Rantanen TTN, 3) Krenar Aliu KNK, 4) Viljami Pikkarainen RoRe.
Paras miesnyrkkeilijä: Agit Bilge Ruotsi.
Paras naisnyrkkeilijä: Anni Viantie Lahden Kaleva.
Fair play -nyrkkeilijä: Gustav Strandell Ruotsi.
Taistelija: Max Englund Ruotsi.
Teknisin nyrkkeilijä: Arslan Khataev Eastside Wonders.
Joukkue: Kirkkonummen Nyrkkeilykerho.


© 2011 Rovaniemen Reipas