Mira Potkonen iski kultaa viimeisissä SM-kilpailuissaan

Kuvateksti: Anni Viantie ja Mira Potkonen iskivät tiukasti 60-kiloisten loppuottelussa. (Kuva: Tapio Lanko)

Mira Potkosen menestyksekkään nyrkkeilyuran 11. ja viimeinen Suomen mestaruus on varmasti kaikkein tunteikkain.
60-kiloisten kultamitali ei ollut mitenkään läpihuutojuttu, kun Lahden Kalevan Anni Viantie pisti Rovaniemen SM-kehässä Tampereen Voimailuseuraa edustavan olympiapronssimitalistin ja sarjansa hallitsevan Euroopan mestarin ahtaammalle kuin kertaakaan aiemmin.
Mestaruus toki lohkesi kaikin tuomariäänin, mutta paljon ei puuttunut että kultamitali olisi pujotettu Viantien kaulaan.
Tunteet nosti kuitenkin pintaan erityisesti se, että Potkonen sairastui kuukausi sitten koronaan. SM-kisoihin osallistuminen oli pitkään vaakalaudalla.
- Suuri kiitos pitää antaa Olympiakomitealle, joka on nyt ollut urheilijan tukena silloin kun on sen hetki. Olen saanut lääkäreiltä ja kardiologeilta parasta mahdollista hoitoa.
- Kaikki testit tietysti käytiin, että pystyin matkustamaan näihin kisoihin. Kunto ei ollut nyt paras mahdollinen, joten finaalin klaaraamiseen voi olla todella tyytyväinen. Vaihtoehtoja ei ollut, 40-vuotias huippu-urheilija totesi huojentuneena.
Kymmenen kuukauden ottelutauko
Potkosella oli ennen Rovaniemen kisoja reilun kymmenen kuukauden ottelutauko, sillä hän nyrkkeili viimeksi tammikuussa Bulgariassa. Siellä sarjavoitto lohkesi neljällä otteluvoitolla.
Potkonen oli paikan päällä maaliskuun olympiakarsintaturnauksessa Lontoossa, mutta se keskeytettiin ennen kuin hän ehti nyrkkeillä ensimmäistäkään ottelua.
Ensi huhtikuussa jatketaan - todennäköisesti - siitä, mihin jäätiin eli Potkonen kohtaa englantilaisen Caroline Duboisin.
- Fokus on luonnollisesti se, että olympiapaikka tulee seuraavassa karsintaturnauksessa, Potkonen vakuutti.
Lontoossa käytävässä Euroopan olympiakarsintaturnauksessa on jaossa kuusi Tokion paikkaa. Vihonviimeinen mahdollisuus on kesäkuussa käytävässä maailman olympiakarsintaturnauksessa, jossa on vielä jäljellä kolme tai neljä olympiapaikkaa. Sen turnauksen pitopaikka on tällä hetkellä Pariisi.
Potkonen ja valmentaja Maarit Teurosen viimeinen yhteinen rypistys amatöörikehissä tähtää ilman muuta uran huipentumiseen olympiakehässä.
- Kansainvälinen toiminta on tällä hetkellä keskeytyksissä, joten onneksi sain täällä edes yhden ottelun. Kisavireen säilymiseksi jokainen matsi on tärkeä, SM-turnauksen fair play -palkinnon saanut Potkonen korosti.
Potkonen täytti vastikään 40 vuotta, joten sääntöjen mukaan hänen uransa päättyy tähän vuoteen. Tokion olympialaisten siirryttyä vuodella eteenpäin päättäjät onneksi ottivat urheilullisen näkökannan huomioon ja myönsivät Potkoselle yhden lisävuoden.
Entä kiinnostaako ammattilaisura?
- Ainakin tällä hetkellä tuntuu, ettei ammattilaisuus ole minun juttuni. En ole pohtinut asiaa vielä sen kummemmin, Potkonen vastasi uteluihin.
Kourula piti pintansa
Lapin urheiluopistolla käydyissä SM-kilpailuissa ainoana lappilaisnyrkkeilijänä sunnuntain loppuotteluihin eteni Kemin Innon Lasse Kourula 91 kilon sarjassa. Kourulan finaalivastustaja oli yllätysvalmis Kotkan Voimailijoiden Elia Juusti - karaten Suomen mestari vuosimallia 2017. Juustin omintakeinen nyrkkeilytyyli tuottikin ottelun alussa hankaluuksia Kourulalle, mutta kemiläinen pystyi pitämään tiukan matsin hallussaan.
Suomen mestaruus heltisi ansaitusti hajaäänin 4-1.
Juusti aloitti ottelun vastustaajansa aktiivisemmin Kourulan tyytyessä lyömään harvemmin, mutta puhtaammin ja kovemmin. Yhdessä Kourulan moukarissa oli kuitenkin sen verran jytyä, että Juustille laskettiin avauserässä lukua. Ottelun vanhetessa Kourula sai  lyöntejä perille - erityisesti Juustin päähän.
- Olipa hankala päästä kaverin rytmiin, kun hän nyrkkeili niin erikoisella tyylillä. Olisi ehkä pitänyt tehdä omaa hommaa vielä tarkemmin, sillä hän varsinkin alussa kaverin mukaan. No, lopputulokseen olen kyllä tyytyväinen, Kourula, 20, makusteli.
Kuusi vuotta nyrkkeilyä harrastanut Kourula voitti vielä tammikuussa TUL-turnauksen kotikehässään Kemissä sarjassa 81 kiloa, mutta vaihtoi lopullisesti pykälää ylemmäs 91-kiloisiin.
- Mikko Kiviharjun vetämät voimatreenit kesällä olivat kokonaisuuden kannalta tärkeitä. Lassen paino on 85-87 kilon haarukassa, joten lihasta kestää tulla vielä lisää. Nyrkkeilyn SM-kulta ei ole Kemissä mitenkään jokapäiväistä herkkua, joten hienolta tämä tuntuu. Toisaalta tässä huolestuttaa lajin tulevaisuus, kun meidän treenipaikka Työväentalo meinataan sulkea joulukuun puolivälissä, valmentaja Kari Mäkinen taustoitti.
Edellinen Innon SM-kulta on vuodelta 2013. Silloin Henri Kekäläinen voitti sarjan 75 kiloa.
Rovaniemen Reippaassa nyrkkeilyuransa aloittanut Fatma Hajizadeh hävisi 54-kiloisten loppuottelun Nokian Boxing Clubin Jonna Hakkaraiselle hajaäänin 3-2.
- Olin varma, että voitan joten hopeamitali on iso pettymys. Hallitsin ensimmäistä erää, mutta vastustaja kiristi tahtia toisessa ja kolmannessa erässä, Viipurin Nyrkkeilijöitä nykyisin edustava Hajizadeh tuumi.
Lajipäällikkö Mäki tyytyväinen nuorten esiinmarssiin
Suomen Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki piti Lapin urheiluopistolla iskettyjä finaaleja viihdyttävinä ja oli kaikin puolin tyytyväinen Lapin Lukon ja Rovaniemen Reippaan ensimmäistä kertaa järjestämiin SM-nyrkkeilyihin.
- Erityisen ilahduttavaa oli nuorten nyrkkeilijöiden esiinmarssi, Mäki totesi.
Suurimpina yllätyksinä Mäki piti Lahden Kalevan Anton Embulaevin (75 kiloa) ja Kuopion Riennon Lassi Rissasen (60 kiloa) mestaruuksia. Embulaev palkittiin kisojen parhaana miesnyrkkeilijänä ja Rissanen teknisimpänä nyrkkeilijänä.
- Seiskavitosten finaalissa oli paljon pelissä. Embulaev yllätti ja voitti Tampereen Voimailuseuran Muhammad Abdilrasoonin. Abdilrasoon jatkaa kuitenkin tappiosta huolimatta keväällä olympiapaikan metsästystä, Mäki sanoi.
Mäki huomioi myös Kemin Innon Lasse Kourulan kultamitalin 91-kiloisissa.
Naisissa parhaan nyrkkeilijän palkinto meni Mikkelin Nyrkkeilijöiden Vilma Viitaselle. Viitanen otti 57-kiloisten valtikan itselleen kukistamalla loppuottelussa kahdeksankertaisen Suomen mestarin, Nokia Boxing Clubin Marjut Laustin.
Rovaniemen Reippaan saalis oli kolme pronssimitalia: Jasmiina Raivio (51 kg), Joonas Koivuranta (69 kg) ja Henrik Palosaari (91 kg).
SM-finaalit 29.11.2020:
Naiset:

48 kg: Kirppu Noora HeTa-Väärälä Riikka RaNy 5-0.
51 kg: Kaivo-oja Pihla TVS-Mehtälä Maria TVS 5-0.
64 kg: Valtanen Anette HeTa-Jääskeläinen Johanna KuRi 5-0.
69 kg: Taimi Eveliina TVS-Kovalainen Krista KajKu 4-1.
54 kg: Hakkarainen Jonna NBC- Hajizadeh Fatma VN 3-2.
75 kg: Kiili Jenni TuJy-Peltonen Tiina TuusNy 4-1.
57 kg: Viitanen Vilma MiNy-Lausti Marjut NBC 5-0.
60 kg: Potkonen Mira TVS-Viantie Anni LaKa 5-0.
Miehet:
52 kg: Hassani Shirahmad HSC-Conteh Mahamadou RSG 5-0.
56 kg: Baktyar Ari EKH-Pajuniemi Jussi RSG 5-0.
60 kg: Rissanen Lassi KuRi-Shirzad Azizullah TVS 5-0.
64 kg: Kemppainen Santeri VB-Niemeläinen Jere TuUL 4-1.
81 kg: Nystedt Nikita KoVo-Ojapalo Janne LaKa 5-0.
+91 kg: Rantanen Danil TTN-Suksi Pirkka WBC 4-0.
91 kg: Kourula Lasse KeI-Juusti Elia KoVo 4-1.
75 kg: Embulaev Anton LaKa-Abdilrasoon Muhammad TVS 4-1.
69 kg: Nuri Amin HeTa-Behruz Aydin OKK 3-2.
Mitalistit:
Miehet:

52 kg: 1) Shirahmad Hassani HSC, 2) Mahamadou Conteh
56 kg: 1) Ari Baktyar Ari EKH, 2) Jussi Pajuniemi RSG
60 kg: 1) Lassi Rissanen, KuRi, 2) Azizullah Shirzad TVS 3) Tatu Maunu EKH, Markus Pasanen SJK
64 kg: 1) Santeri Kemppainen VB, 2) Jere Niemeläinen TuUL, 3) Juho Jämsä TuusNy, Niazz Ahmadi
69 kg: 1) Amin Nuri HeTa, 2) Aydin Behruz OKK, 3) Julian Jalava KNK, Joonas Koivuranta, RoRe
75 kg: 1) Anton Embulaev LaKe, 2) Muhammad Abdilrasoon TVS, 3) Ilari Kujala KNK, Seppo Riekki ONS
81 kg: 1) Nikita Nystedt KoVo, 2) Janne Ojapalo LaKa, 3) Juri Klotsenok RSG, Kalle Mikkonen VVS
91 kg: 1) Lasse Kourula KeI, 2) Elia Juusti KoVo, 3) Henrik Palosaari Rore, Lauri Korhonen TuJy
+91 kg: 1) Danil Rantanen TTN, 2) Pirkka Suksi WBC, 3) Aki Juntunen IUV, Roman Rajevski RSG
Naiset:
48kg: 1) Noora Kirppu HeTa, 2) Riikka Väärälä RaNy, 3) Minna Karjalainen NaJ
51 kg: 1) Pihla Kaivo-oja TVS, 2) Maria Mehtälä TVS, 3) Tessa Kakkonen HeTa, Jasmiina Raivio, RoRe
54 kg: 1) Jonna Hakkaraine NBC, 2) Fatma Hajizadeh VN, 3) Anna Jutila HeTa, Emma Jokiaho TVS
57 kg: 1) Vilma Viitanen MiNy, 2) Marjut Lausti NBC, 3) Kati Ylivirta LaLu, Riikka Niemi TVS
60 kg: 1) Mira Potkonen TVS, 2) Anni Viantie LaKa
64 kg: 1) Anette Valtanen HeTa, 2) Johanna Jääskeläinen KuRi, 3) Johanna Huttunen HeTa, Kristel Väin TVS
69 kg: 1) Eveliina Taimi TVS, 2) Krista Kovalainen KajKu, 3) Anu Lammi HeTa, Emma Kirjokivi VäBT
75 kg: 1) Jenni Kiili TuJy, 2) Tiina Peltonen TuusNy.


© 2011 Rovaniemen Reipas