Nyrkkeilytuomari Jarno Mustosen kiikarissa kansainväliset arvokehät

Kuvateksti: Jarno Mustonen (kesk.) toimi Ruskaturnauksen ylituomarina. (Kuva: Tapio Lanko)

Viime viikonvaihteessa isketyn nyrkkeilyn Ruskaturnauksen ylituomari Jarno Mustonen on kiertänyt nelisen vuotta ahkerasti kansainvälisiä nyrkkeilyturnauksia.

– Kansainvälisissä kilpailuissa on käytävä tasaisin välein, jotta pääsee tuomariksi kaikkein arvokkaimpiin turnauksiin. Tahti on ollut kuusi turnausta/vuosi, kansainvälisen nyrkkeilyliiton (AIBA) kolmen tähden tuomari taustoitti.

Rovaniemeläinen Mustonen nyrkkeili itse kansallisella tasolla ja siirtyi aktiiviuransa jälkeen valmennus- ja tuomaripuolelle. Hän oli viimeksi tuomarina Hallen turnauksen kesäkuussa Saksassa.

– Tuomariuralla tavoitteeni on päästä joskus olympialaisiin. Toivottavasti nyrkkeily säilyttää olympiakelpoisuuden, Suomen Nyrkkeilyliiton vuoden 2017 tuomari pohti.

Mustonen on Jääkäriprikaatin palveluksessa osastoupseerina Lapin aluetoimistossa.

– Työnantaja on suhtautunut erittäin myötämielisesti kansainvälisiin tuomaritehtäviin. Olen saanut hyvin soviteltua reissut.

Olympialaisten ohella Mustonen toivoo pääsevänsä tulevaisuudessa tuomariksi WSB:n (World Series of Boxing) puoliammattilaisotteluihin. WSB on AIBA:n alaista toimintaa, ja otteluissa isketään lähes samoilla säännöillä kuin olympiatyylin kilpailuissa.

– Suurin ero on ottelun kesto, joka on WSB:ssä 5x3 minuuttia ja olympiatyylin kisoissa 3x3 minuuttia. WSB:ssä ottelutempo on hieman löysempi.

Nyrkkeilysääntöihin tehdään tasaisin väliajoin päivityksiä. Suurin paine tulee kansainväliseltä olympiakomitealta.

– Rio de Janeiron olympialaisissa joissain finaaliotteluissa oli sen verran epäselviä tuomioita, että oli aihetta epäillä sopuotteluita. Muutama tuomari joutuikin vähäksi aikaa hyllylle.

– Rion tapahtumien jälkeen arvostelutuomarit ovat joutuneet suurennuslasin alle, Mustonen kertoo.


© 2011 Rovaniemen Reipas