Anni Vuohijoki teki historiaa - Bukarestin EM-lavalta kaksi pronssimitalia!

Kuvateksti: Anni Vuohijoki tuulettelee 112 kilon työnnön jälkeen.

Rovaniemen Reippaan Anni Vuohijoki onnistui pitkäaikaisessa tavoitteessaan ja saavutti uransa ensimmäiset painonnoston arvokisamitalit torstaina 29. maaliskuuta Romanian Bukarestissa jatkuneissa Euroopan mestaruuskilpailuissa. Vuohijoki rutisti pronssia sarjassa 63 kiloa uudella Suomen ennätyksellä 203 kiloa.

Reippaan nostaja saalisti toisen mitalin työnnössä, missä hän oli niin ikään kolmas 112 kilon punteilla. Vuohijoki tempaisi henkilökohtaisen ennätyksensä 91 kiloa, mikä takasi lajikohtaisen kilpailun neljännen sijan. Tempaus on sama kuin Turun Atleettiklubin Saara Leskisen nimissä oleva Suomen ennätys.

- Kisa meni juuri kuten suunniteltiin. Tempaukset olivat hyvin kohdallaan, ja työntö tuntui jo lämmittelyssä tosi vahvalta.

- Työnnöt aloitin suoraan mitaliraudasta. Sen onnistuttua ja mitalin varmistuttua, paineet lähti pois ja tsemppiä seuraaviin yrityksiin (116 ja 117 kiloa) ei enää riittänyt, Vuohijoki totesi heti urakan jälkeen.

- Mutta sijoitukset ovat tärkeimpiä näissä kisoissa. Kova työnteko palkittiin ja tulevaisuudessa tavoittelen entistä kovempia kiloja. 207 kiloa vaaditaan Karoliina Lundahlin ohittamiseen kaikkien aikojen parhaana suomalaisena naisnostajana, joten siinä riittää tavoitetta tuleviin kilpailuihin, kaksinkertainen EM-pronssimitalisti jatkoi.

Vuohijoki kilpaili vuosikymmenen vaihteessa kansainvälisellä huipputasolla voimanostossa,  mutta vaihtoi lajia kuusi vuotta sitten. Voimanostossa hänellä on useita MM- ja EM-mitaleita.

Hän osallistui uransa ensimmäisiin olympialaisiin Rio de Janeirossa 2016 ja oli harvoja kymmenen parhaan joukkoon yltäneitä suomalaisurheilijoita. Bukarestissa hän osallistui viidettä kertaa painonnoston EM-kilpailuihin. Viime vuonna sijoitus oli seitsemäs.

Edellisen suomalainen painonnostaja saavutti yleisen sarjan arvokisamitalin vuonna 2001, kun Oulun Pyrinnön Karoliina Lundahl sijoittui EM-kisoissa kolmanneksi sarjassa 75 kiloa.

Anni Vuohijoki on puolestaan Rovaniemen Reippaan toinen arvokisamitalisti yleisessä sarjassa. Nyrkkeilijä Vesa Viik saavutti EM-pronssia Tampereella 1981.

Sarjan 63 kiloa toinen suomalaisedustaja Saara Leskinen putosi kärkikamppailusta, kun tempauksen aloituspaino 86 kiloa vaati kaikki kolme yritystä. Leskinen oli lopulta seitsemäs yhteistuloksella 191 kiloa (86+105).

Bukarestilaisyleisön riemuksi Romania nappasi kaksoisvoiton. Hallitseva maailmanmestari Loredana Toma piti ennakkosuosikkina pintansa ja voimaili kultaa yhteistuloksella 236 kiloa (105+131). Irina Lepsa nosti hopeaa 219 kilolla (97+122).