Reippaan nostajat mitalisateessa SM-lavalla

Kuvateksti: Anette Kirkanen, Isa Mursu ja Kirsi-Marja Mukkala hallitsivat naisten kahta keveintä sarjaa.

Tampereen Pirkkahallissa 24.-25. helmikuuta käydyt painonnoston yleisen sarjan SM-kilpailut olivat menestyksekkäät Rovaniemen Reippaan rautakourille.

Seuraavassa urheilijoiden tunnelmia:

Miesten 62-kiloisten kirkkaimmasta mitalista taistelivat Samuli Pirkkiö, 47, ja Kuusankosken Kisan Timo Heikuksela, 16. Pirkkiö otti tempauksen jälkeen piikkipaikan ja sai siitä myös SM-kisoissa jaettavan lajikohtaisen kultamitalin. Toisella yrityksellä nousi 91 kiloa, mikä on uusi 45-vuotiaiden Suomen ennätys.
Työnnössä osat vaihtuivat. Pirkkiö rutisti toisella nostolla 108 kiloa, millä yhteistulokseksi kertyi 199 kiloa. Heikuksella sai 111 kiloa, mikä riitti yhteistuloksen mestaruuteen tasaraudoilla 200 kiloa.
- Siinä olivat päivän maksimit. Olen tyytyväinen, kun pystyn tässä iässä kisaamaan yleisen sarjan SM-tasolla, Pirkkiö myhäili.
Myös Sami Köngäs tuli Tampereelle kirkkain mitali mielessä. Hän yllätti pudottautumalla sarjaan 77 kiloa, missä mies kilpaili viimeksi vuonna 2010.
Köngäs nappasi tempauksen lajikohtaisen kultamitalin ennätyksellään 123 kiloa. Kilon johto järjestävän seuran, Tampereen Pyrinnön Jere Johanssoniin ei riittänyt työnnössä. Johansson työnsi kolmannellaan 154 kiloa ja sai yhteistuloksen 276 kiloa.
Köngäs joutui yrittämään sen jälkeen kahdesti 155 kiloa, mikä ei aivan noussut. Reippaan nostaja jäi työnnössä aloituspainoon 152 kiloa, mikä takasi ennätystä sivuavan 275 kilon yhteistuloksen.
- Fiilis oli hyvä, mutta en saanut ylöstyöntöön oikeaa rytmiä. Tämä on sarjani myös kevään EM-kisoissa, mikäli minut sinne valitaan, Köngäs totesi.
77-kiloisissa Reippaan Matias Mukkala oli seitsemäs 220 kilolla (100+120).
Robert Pirkkiö pudotti painonsa 85-kiloisiin ja haastoi Lahden Atomin Jesse Nykäsen. Edellisen kerran vuonna 2011 tässä sarjassa nostanut Pirkkiö varmisti aloituspainoillaan 134 ja 156 kiloa hopeamitalin ja kisaili sen jälkeen tiukasti kultamitalista.
Pirkkiö yritti kolmannella työnnöllä 167 kiloa, millä hän olisi siinä vaiheessa noussut kärkeen. Raudat nousivat rinnalle, mutta ylöstyöntö jäi harmittavan lähelle onnistumista. 290 kiloa oli joka tapauksessa miehen ennätys tähän painoluokkaan.
Nykäsen voittotulos oli tasan 300 kiloa (136+164).
- Kultamitali oli ehdottomasti tavoitteena. Laihdutus vei hieman paukkuja ylöstyönnöstä, PIrkkiö totesi.
Reippaan Rikhard Pirkkiön mitalitaistelu 94-kiloisissa päättyi ensimmäiseen tempaukseen (143 kiloa), missä hän loukkasi takareitensä.
Oulun Pyrinnön Sonja Haapaniemi haastoi viime vuoden tapaan Kirsi-Marja Mukkalan 48-kiloisissa. Kaksintaistelu päättyi kuitenkin jo tempauksessa, kun Haapaniemi epäonnistui kolmesti tempauksessa 57 ja 58 kilon painoilla ja jäi ilman tulosta.
Mukkala sai sen jälkeen keskittyä vapautuneesti tuloksentekoon ja urakoi vakuuttavaa jälkeä. Kaikki kuusi yritystä onnistuivat, ja SM-kultaa heltisi yhteistuloksella 132 kiloa (63+74). Rovaniemeläinen paransi tempausennätystään yhdellä kilolla.
- Kisa kulki yllättävänkin hyvin siihen nähden, että olo tuntui vähän pehmeältä, Mukkala, 18, tuumi.
Ounasvaaran urheilulukiota käyvä Mukkala keskittyy seuraavaksi maaliskuussa alkaviin ylioppilaskirjoituksiin.
Isa Mursu ja Anette Kirkanen ottivat 53 kilon sarjan haltuunsa ensimmäisistä nostoista lähtien. Kirkanen tosin pisti pelin jännäksi, kun tempauksen aloituspaino 68 kiloa nousi vasta kolmannella yrityksellä.
Mursu nosti varmasti ja onnistui kaikissa tempausyrityksissään. Kolmannella nousi ennätystä sivuava 74 kiloa.
Työnnössä Kirkanen ja Mursu vuorottelivat lavalla. Kirkanen työnsi toisella yrityksellä nuorten Suomen ennätyksen 91 kiloa ja keräsi 159 kilon yhteistuloksen, mikä oli myös uusi alle 20-vuotiaiden SE. Työnnön ja yhteistuloksen aiemmat nuorten Suomen ennätykset olivat Parkanon Puntin Sini Kukkosen nimissä.
Mursu joutui käyttämään aloituspainoon 90 kiloa kaksi yritystä, mutta sen jälkeen nousi vielä ennätys 92 kiloa. Myös yhteistulos 166 kiloa on rovaniemeläisen henkilökohtainen ennätys.
- Ensisijaisena tavoitteena oli mestaruus. Olkapää oli vähän kipeä, ja se vaikutti hieman työntöihin. Jatkossa tavoitteena on parantaa työnnön Suomen ennätystä, Mursu, 28, totesi.
Työnnön naisten SE 95 kiloa on Kankaanpään Voimailijoiden Heidi Harjun nimissä. 17-vuotias Kirkanen yritti rohkeasti kolmannella työntöyrityksellä 96 kiloa, mutta rauta painoi vielä liikaa.
- Kyllä tästä kisasta hyvä mieli jäi, vaikka tempaus oli vähän hakemista. Treenien perusteella tuloksissa on vielä parantamisen varaa, Kirkanen sanoi.
Kirkanen siirtyi vuodenvaihteessa Rovaniemen Reippaan riveihin. Hän edusti aiemmin Kankaanpään Voimailijoita.

Rovaniemen Reippaan Anni Vuohijoki voitti uransa viidennen painonnoston Suomen mestaruuden. 69-kiloisten mestaruus irtosi yhteistuloksella 202 kiloa (92+110). Henkilökohtainen ennätys syntyi tempauksessa.
Vuohijoki yritti Suomen ennätyksiä sekä tempauksessa että työnnössä, mikä lupaa hyvää maalis-huhtikuun vaihteessa Bukarestissa pidettäviä EM-kisoja silmällä pitäen.
- Nyt on todella tuhannen taalan paikka, Vuohijoki totesi tarkoittaen mitalimahdollisuuksia 63 kilon sarjassa, missä hän nostaa kansainvälisissä kilpailuissa.
SM-lavalla Vuohijoki teki tempauksessa hyvän yrityksen 94 kilosta. Työnnössä hän lastautti toiseen yritykseen 117 kiloa, millä olisi tullut yhteistuloksen Suomen ennätys. Yritys hylättiin tuomariäänin 2-1.
- Omasta mielestä se oli hyvä nosto, mutta tuomio oli tämä.
- Tulevia EM-kisoja ajatellen olen luottavainen. Rinnallevedot olivat kevyitä 117 kilolla ja kolmannen yrityksen 118 kilolla. Työnnössä tähtäin on 120 kilon seuduilla, Vuohijoki sanoi.
Vuohijoki oli tyytyväinen työntökuntoonsa, koska harjoituksissa on tämän vuoden puolella noussut vain 108 kiloa.
- Tuntuma isoihin rautoihin puuttui vielä ennen näitä kisoja.
Reippaan nostaja on EM-kisojen starttilistalla neljäntenä.
- Italian Maria Grazia on yksi kovimmista kilpakumppaneista. Hän nosti MM-kisoissa kilon enemmän kuin minä, Vuohijoki totesi.
Reippaan ensikertalainen Reeta-Mari Loukusa sijoittui 69-kiloisissa kuudenneksi omalla ennätyksellään 159 kiloa (73+86).

Tulokset:

http://painonnosto.fi/tuloksia/3700-yleisen-sarjan-sm-kilpailut

 


© 2011 Rovaniemen Reipas