Eetu Leinoselle SM-kultaa, Anton Hodjulle hopeaa ja Anitra Sääskilahdelle pronssia

Kuvateksti: Eetu Leinonen työnsi ennätyksensä 62 kiloa.

Rovaniemen Reippaan Eetu Leinonen voitti sarjan 56 kiloa, Anton Hodju sijoittui toiseksi sarjassa 62 kiloa, Anitra Sääskilahti kolmanneksi sarjassa 63 kiloa sekä Ronja Leppiaho neljänneksi sarjassa 75 kiloa painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Lapin urheiluopistolla 20. toukokuuta.

Eetu Leinosen valmistautuminen painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailuihin oli kaikkea muuta kuin suunnitelmien mukainen.

Rovaniemeläinen oli kuusi päivää vatsataudin kourissa silloin, kun viimeistelyharjoituksissa olisi pitänyt nostella raskaita painoja. Myös polvi on vaivannut jo pitemmän aikaa.

Mutta Rovaniemen Reippaan nostaja ei lannistunut vastoinkäymisistä, vaan päätti taistella 50-kiloisten kultamitalista lauantaina Lapin urheiluopiston Voimapajan kisalavalla.

Kisa lähti kangerrellen käyntiin, sillä Leinonen sai tempauksessa ylös vain aloituspainonsa 44 kiloa. Pahin kilpakumppani, Lempäälän Kisan Artturi Häkli tempaisi 47 kiloa ja pääsi niskan päälle.

Uusien painonnostosääntöjen mukaan Leinosen piti työntää neljä kiloa enemmän kuin Häkli.

Erittäin varmasti nostanut Häkli työnsi 58 kiloa ja keräsi 105 kilon yhteistuloksen, joten Leinonen määräsi toiseen yritykseen 62 kiloa – kaksi kiloa yli oman ennätyksen.

Raudat nousivat taistellen suorille käsille, ja uran ensimmäinen Suomen mestaruus oli saletti. Yhteistulokseksi kirjattiin 106 kiloa.

- Olen todella tyytyväinen, kun kultamitali tuli tuollaisen taistelun jälkeen. Sairastelu tuntui varsinkin tempauksessa, Leinonen, 14, tuumi.

Viime vuoden pronssi kirkastui kullaksi.

- Polven takia olen pystynyt harjoittelemaan vain kaksi kertaa viikossa, joten treeniä pystyy kyllä tulevaisuudessa kiristämään kun polvi tulee kuntoon, Leinonen kertoi.

Rovaniemen Reippaan Anton Hodju oli myös ensimmäisissä SM-kisoissaan ja nappasi heti hopeaa 62-kiloisissa ennätyksellään 152 kiloa (72+80). Tempauksessa oma ennätys parani tiukan taistelun jälkeen neljä kiloa.

- Tempaukseen olen tyytyväinen, mutta työntö jäi vähän harmittamaan, Hodju, 17, totesi.

Hodju innostui painonnostosta yhdeksän kuukautta sitten. Hän meni aluksi punttisalille saadakseen hyvän harrastuksen miekkailun rinnalle, ja rauta näytti tottelevan nuorta miestä. Kemiläinen on käynyt pari kertaa miekkailun SM-kisoissa.

- Painonnosto ja miekkailu täydentävät erinomaisesti toisiaan, Hodju kertoi kokemuksensa perusteella.

62 kilon sarjan mestariksi voimaili odotetusti Kuusankosken Kisan Timo Heikuksela yhteistuloksella 187 kiloa (82+105).

SM-mitalikantaan kiilasi myös Rovaniemen Reippaan ensikertalainen Anitra Sääskilahti, 17. Ranualainen sijoittui 63-kiloisissa kolmanneksi 105 kilolla (47+58).

Taistelu pronssimitalista oli erittäin tiukka, sillä Sääskilahti voitti Heraklesin Jannike Bäckströmin pienimmillä mahdollisella erolla eli yhdellä kilolla.

- Olen tosi tyytyväinen mitaliin. Neljän kilon laihdutus tuntui vähän nostoissa, Sääskilahti totesi.

Kultamitalin vei Rauta-Panttereita edustava Milja Malkamäki 128 kilolla (60+68).

Ensimmäistä kertaa SM-lavalla oli myös Reippaan Ronja Leppiaho, 16. Ranualainen sijoittui 75-kiloisissa neljänneksi uudella ennätyksellään 90 kiloa (37+53).

Voittajaksi nosti Oulun Pyrinnön Noora Karjalainen 134 kilolla (59+75).