Robert Pirkkiö voimaili PM-hopeaa

Kuvateksti: Robert Pirkkiö tempaisi 140 kiloa.

Rovaniemen Reippaan Robert Pirkkiö sijoittui sarjassaan toiseksi ja Rikhard Pirkkiö neljänneksi painonnoston PM-kilpailuissa 2. lokakuuta Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä Eero Retulainen ja Robert Pirkkiö hallitsivat vakuuttavasti 94 kilon sarjaa. Retulainen voitti mestaruuden yhteistuloksella 325 kiloa, mikä koostui 145 kilon tempauksesta ja 180 kilon työnnöstä. Pirkkiö varmisteli omilla nostoillaan, että kaksoisvoitto jäi isäntämaahan. Rautaa nousi tasan 300 kiloa (140+160). 23-vuotiaan Pirkkiön vanha kilpakumppani, yhden päivän rovaniemeläistä nuorempi Tanskan Simon Darville sijoittui kolmanneksi 292 kilon (130+162) yhteistuloksella. Darvillen kisa oli onnistunut, sillä kaikki kuusi yritystä nousivat suorille käsille. Pirkkiö aloitti tempauksen 135 kilosta ja jatkoi 140 kilolla. Kolmannessa yrityksessä ennätys 143 kiloa jäi hiuskarvan päähän onnistumisesta. Työnnöstä korotukset olivat ronskimpia, kun hopeamitali oli varmistunut. 160 kilon jälkeen tankoon määrättiin 170 kiloa, joka epäonnistui ylöstyönnössä. Viimeiseen nostoon lastattiin vielä rohkeasti ennätyspainot 176 kiloa, jotka olivat kuitenkin liian painavat. – Sijoitus oli se mikä pitikin, mutta kovempaa tulosta odotin. Yhteistuloksen olisi pitänyt mielellään olla päälle 310 kilon, Pirkkiö totesi. Syyskauden päätavoitteena ovat joulukuussa Israelissa käytävät nuorten EM-kilpailut. Retulainen kasasi Pirkkiön tapaan rutiinituloksen. Turun Atleettiklubin mies yritti tempauksessa 148 kiloa, mikä ei noussut kolmannella yrityksellä. Työnnössä hän paikkasi 180 kilolla toisen yrityksen epäonnistuneen suorituksen. – En valmistautunut tähän kisaan ollenkaan. Marraskuun lopussa Tampereella käytävä seurajoukkueiden SM-finaali menee samalla vauhdilla. – Harjoitusohjelmaa aletaan pikku hiljaa suunnitella jo ensi kevättä silmällä pitäen, Retulainen, 23, viittasi ensi kevään yleisen sarjan EM-kilpailuihin. – Treeni-intoa on, kun vain pysyy terveenä. Syksyllä jouduin vähän himmailemaan, turkulainen jatkoi. 105 kilon sarjassa tankoon tarttuivat Reippaan Rikhard Pirkkiö ja Ounasvaaran Atleetti Klubin Hannes Keskitalo. Normaalisarjaansa ylempänä nostanut Pirkkiö sijoittui neljänneksi tasaraudoilla 300 kiloa (140+160). Paremmassa nostomuodossaan tempauksessa hän yritti ennätyspainoja 145 kiloa, joista jälkimmäinen oli kohtuullisen hyvä yritys. Keskitalon kisa päättyi jo tempauksessa, kun hän loukkasi olkapäänsä 130 kilon yrityksessä. Alkupainoilla nousi 120 kiloa. Vamman vakavuus selviää myöhemmin kuvista, mutta nuorten EM-kisat jäävät näillä näkymin väliin. 105-kiloisten hurjimman suorituksen teki Tanskan Mikkel Andersen, joka kaatui selälleen 180 kilon työntöpainoilla. Mies selvisi säikähdyksellä, mutta pari hammasta meni rytäkässä poikki. Andersen sai pronssia yhteistuloksella 325 kiloa (150+175). Kultamitalin nappasi Ruotsin Stefan Ågren 335 kilolla (150+185). Superraskaassa sarjassa Norjan Kim Eirik Tollefsen voimaili mestariksi 342 kilolla (154+188) Suomen ja Lempäälän Kisan Teemu Roinisen jäädessä kymmenen kilon päähän. Miesten maiden välisen pistekilpailun voitti Norja ennen Suomea. Henkilökohtaisten PM-mitalien lisäksi ratkottiin myös seurajoukkueiden paremmuus. Miehissä Suomea edusti Kalajoen Junkkarit, joka voitti kultaa Miika Antti-Roikon johdolla. 105-kiloisissa nostaneen Antti-Roikon tulos oli 332 kiloa (143+189).