Kirsi-Marja Mukkala nosti PM-pronssia

Kuvateksti: Kirsi-Marja Mukkala ja 71 kilon työntöraudat suorilla käsillä.

Rovaniemen Reippaan Kirsi-Marja Mukkala, 16, on painonnoston Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen nuorin osanottaja. Rauta on kuitenkin kevyttä tytön hyppysissä, sillä hän sijoittui 48 kilon sarjassa kolmanneksi yhteistuloksella 124 kiloa (56+68). PM-kilpailut alkoivat lauantaina Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä.
Ne nousivat toisilla yrityksillä. Itse asiassa Mukkala nosti kolmansillaan 58 ja 71 kiloa, mutta yrityksiä ei hyväksytty.
– Itselleni lasken ne ennätyksiksi, vaikka pieniä teknisiä virheitä olikin, Mukkala tuumi.
Varsinkin tempauksen 58 kilon hylkääminen oli kyseenalainen.
Mukkala sai jännittää jo ennen kuin oli edes tarttunut rautatankoon. Hän nimittäin painoi ensimmäisen kerran vaa´alla 270 grammaa liikaa ja joutui hikoilemaan grammat pois.
– Tilanne tuli vähän yllättäen, kun kotivaaka näytti eri lukemia kuin kilpailuvaaka. Sain painon kohdalleen 10 minuuttia ennen punnitusajan päättymistä, Mukkala kertoi.
Syksy on tiivistä kisaputkea, sillä rovaniemeläinen oli 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa elokuussa Puolassa ja valmistautuu tämän kuun lopussa Islannissa käytäviin 17-vuotiaiden PM-kilpailuihin.
– Ei näitä oikein voi pistää tärkeysjärjestykseen, kaikki ovat omalla tavallaan tärkeitä kilpailuja. 17-vuotiaiden kisoilla on sikäli merkitystä, että nostan siinä ikäluokassa viimeistä vuotta, aikuisten PM-pronssista lisäpotkua saanut Mukkala tuumi.
Lohjalainen Meri Ilmarinen tuli Lapin urheiluopistolle ennätyskilot mielessä. Jo avaustempauksesta näki, että nostoissa on tekemisen meininkiä. Lopulta vanhat ennätykset lensivätkin romukoppaan työnnössä ja yhteistuloksessa.
Ilmarinen läjäsi naisten sarjojen tasollisesti parhaan yhteistuloksen 222 kiloa, mikä koostui 100 kilon tempauksesta ja 122 kilon työnnöstä. Sillä irtosi ylivoimainen mestaruus sarjassa yli 75 kiloa.
– Olen todella tyytyväinen. Yhteistulosennätys parani kolme kiloa, Ilmarinen, 25, hihkui kultamitali kaulassa.
Lohja-Liftingiä edustava Ilmarinen on välillä tuskaillut, kun molemmat nostomuodot eivät ole kulkeneet kilpailuissa.
– Yleensä on käynyt niin, että toinen laji kulkee ja toinen ei. Nyt onnistuin vihdoinkin sekä tempauksessa että työnnössä – ainakin melkein.
Ilmarinen tempaisi kuukausi sitten Keravalla ensimmäistä kertaa kilpailuissa 100 kiloa. Nyt tuo rauta nousi jo toisella yrityksellä, joten viimeisessä oli mahdollisuus kokeilla uusia ennätyspainoja 102 kiloa.
– Odotin, että sekin olisi noussut satasen perusteella. Vauhti ei ihan riittänyt, Ilmarinen pohti.
Joka tapauksessa homma näyttää hyvältä ensi vuoden kansainvälisiä arvokilpailuja silmällä pitäen. Ilmarinen nostaa tärkeimmissä kilpailuissa 75 kilon sarjassa, mihin PM-kisoissa oli ylipainoa vain vajaat kaksi kiloa.
Kansainvälinen painonnostoliitto lisäsi vastikään naisille yhden sarjan. Raskaansarjan raja nousee 90 kiloon sääntömuutoksen tullessa voimaan vuodenvaihteessa.
– Se on liian iso hyppäys. Pysyn 75 kilon sarjassa, ja käyn silloin tällöin sarjaa ylempänä kuten nytkin, Ilmarinen suunnitteli.
Ilmarinen lähestyy hyvää vauhtia myös Suomen kaikkien aikojen parhaan naisnostajan, Oulun Pyrinnön vuoden 1998 maailmanmestarin Karoliina Lundahlin tuloksia. Lundahlin SE 75-kiloisissa on 230 kiloa ja yli 75-kiloisissa 232 kiloa.
– Ne ovat hyviä tavoitteita, Ilmarinen sanoi.
Lohjalainen kisailee seuraavan kerran Ghetto Snatchissa Helsingissä 5. marraskuuta. Loppuvuoden ohjelmassa on myös Suomen cupin finaali Rovaniemellä 17. joulukuuta.
Suomen naiset voittivat maiden välisen pistekilpailun. Ilmarisen lisäksi sarjojensa mestareiksi voimailivat Crossfit Oulun Sonja Haapaniemi 48-kiloisissa ja Helsingin Heraklesin Laura Liukkonen 58-kiloisissa. Haapaniemen yhteistulos oli 132 kiloa (59+73) ja Liukkosen 166 kiloa (73+93).
Haapaniemi voitti mestaruuden kahden kilon erolla Ruotsin Surya Sundqvistiin.
– Totta kai olen iloinen kultamitalista – varsinkin kun nämä ovat ensimmäiset isommat kisani. Tulokseen on vähän pettynyt, koska tavoitteena oli parantaa omaa ennätystä (135 kiloa).
– Viikon alussa iski kuume, ja se vei terää varsinkin työnnöstä. Tempauksessa se ei niinkään tuntunut. Työnnöstä hävisi tuttu varmuus, Haapaniemi, 26, totesi.
Oululainen on kilpaillut painonnostossa vasta parisen vuotta. Hän tuli lajin pariin crossfitin kautta, kuten moni muukin naisnostaja.
– Aiemmin harrastin ratsastusta ja kuntosaliharjoittelua, Haapaniemi taustoitti.
Painonnoston PM-kilpailut jatkuvat Lapin urheiluopistolla sunnuntaina kello 10 miesten raskaimmilla sarjoissa. Reippaan nostajista ovat mukana Robert Pirkkiö (94 kg) ja Rikhard Pirkkiö (105 kg).

1. päivän tulokset:

http://painonnosto.fi/tuloksia/2726-nordic-senior-and-team-championships-1102016


© 2011 Rovaniemen Reipas