Mitaleita ja dramatiikkaa masters MM-lavalla

Kuvateksti: Arto Savonen loukkaantui 110 kilon tempausyrityksessä.

Sekä menestystä että dramatiikkaa tarjosi kuudes kilpailupäivä torstai 17. syyyskuuta painonnoston masters MM-kilpailuissa Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. Päivän saalis oli yksi kulta, kaksi hopeaa ja viisi pronssia.
Maailmanmestariksi voimaili Timo Toivonen 50-vuotiaiden sarjassa 56 kiloa. Rautaa nousi 130 kiloa (60+70). Monipuolinen urheilija ilmoitti, että ura painonnostajana päättyi masters MM-kultaan.
55-vuotiaiden 105-kiloisissa Suomi sai peräti kaksi mitalia. Martti Pesu nappasi hopeaa 188 kilolla (84+104) ja Sakari Heikkilä pronssia 179 kilolla (73+106). Ennakkosuosikki, Iranin Ardeshir Shams piti pintansa 225 kilon (95+130) punteilla.
Harri Helinin urakointi tuotti hopeaa 50-vuotiaiden sarjassa 62 kiloa. Helin kasasi 151 kiloa (65+86). Voiton vei Ranskan Pierre Loisel yhteistuloksella 167 kiloa (77+90).
55-vuotiaiden 94 kilon sarjan pronssista taistelivat tasapäisesti Pertti Romppainen ja Heikki Valli. Romppainen nosti pronssia yhteistuloksella 196 kiloa (80+116). Valli teki saman tuloksen 196 kiloa (88+108), mutta painoi 250 grammaa enemmän.
Masterskisoja kolunnut Slovakian Oskar Patasi voitti odotetusti mestaruuden 233 kilolla (103+130).
50-vuotiaiden 69-kiloiset on ollut tähän mennessä tiukin painoluokka masters MM-lavalla. Neljä nostajaa mahtui kahden kilon sisään! Reijo Heikkinen sijoittui lopulta kolmanneksi 181 kilon (81+100) tuloksellaan. Venäjän Nikolai Samohvalov nosti saman verran, mutta painoi 630 grammaa enemmän.
Ranska sai tässä sarjassa kaksoisvoiton. Rachid Kenzari oli ykkönen 183 kilon (80+103) punteilla.
Dramatiikkaa nähtiin 55-vuotiaiden yli 105 kilon sarjassa. Arto Savonen oli selkeä ennakkosuosikki, mutta loukkaantui kolmannessa tempauksessa 110 kilon painoilla. Olkapää meni sijoiltaan, mutta nopeasti toiminut lääkintäryhmä sai sen paikalleen. Mestaruusjahti päättyi siihen.
Savosen tempaustulos 106 kiloa on uusi tämän ikäluokan Suomen ennätys.
Potin korjasi lopulta Venäjän Aleksandr Koikov tuloksella 210 kiloa (90+120).
Illan viimeisestä kilpailuryhmästä lohkesi kaksi pronssia.
Jari Huuskonen sijoittui 45-vuotiaiden 62-kiloisissa kolmanneksi 165 kilolla (77+88). Voittaja, Britannian Mark Beck nosti 187 kiloa (83+104).
Petri Kilponen oli niin ikään kolmas saman ikäluokan 69-kiloisissa yhteistuloksella 217 kiloa (99+118). Mestari, Iranin Ehsan Bayati nosti 238 kiloa (102+136).
Bayati työnsi tämän ikäluokan maailmanennätyksen. Vanha ennätys 135 kiloa oli Jouni Grönmanin nimissä vuodelta 2007.