Reippaan naisnyrkkeilijät tähtäävät Tampereen SM-kehään

Kuvateksti: Rovaniemen Reippaan ykkösnyrkkeilijä Sabriin Basim iskee maaliskuussa tutussa kehässä, sillä hän asuu nykyisin Tampereella.

Naisten 20. SM-nyrkkeilyt isketään 8.-9. maaliskuuta Tampereella Pyynikin palloiluhallissa. Myös viime vuoden SM-kisat järjestänyt Rovaniemen Reipas on vahvasti edustettuna SM-kehässä.

Juhlaturnaus kokoaa kehään Suomen naisnyrkkeilijöiden parhaimmiston emäntäseura Tampereen Voimailuseura TVS:n johdolla. Kansainvälisenä naistenpäivänä alkavat SM-nyrkkeilyt juhlistavat suomalaista naisnyrkkeilyn historiaa.

Ensimmäiset naisten SM-nyrkkeilyt järjestettiin vuonna 1995 Tampereella. Myös seuraavat kahdeksan vuotta TVS toimi kisaemäntänä. Naisten olympiatyylin nyrkkeily oli hyväksytty kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n ohjelmaan syksyllä 1994. Tampereen Voimailuseura toimi uranuurtajana, panostaen vahvasti naisnyrkkeilytoimintaan heti 90-luvun alusta lähtien.

Lajin harrastajamäärät vakiintuivat nopeasti ja SM-kisoja on jo järjestetty useiden seurojen emännyydellä, mm. Loviisassa, Hämeenlinnassa, Kankaanpäässä, Rovaniemellä ja Kuopiossa. Nyt yli 10 vuoden tauon jälkeen SM-kisat palaavat Tampereelle.

- Voisi sanoa, että SM-kisat palaavat kotiin ja vielä erittäin näyttävästi, kun maaliskuussa isketään jo 20. kerran naisten Suomen mestaruuksista, kertoo juhlakilpailujen pääsihteeri Sirpa Makkonen. 

Suomessa naisnyrkkeilyn historia alkaa 1990-luvun alkupuolelta. Naisten kiinnostus nyrkkeilystä alkoi harrastusmuotona, mutta pian nälkä kasvoi ja kuntonyrkkeily vaihtui kilpaurheiluun. Suomen Nyrkkeilyliitto vastasi naisten vaatimaan haasteeseen ja kansalliset säännöt tulivat voimaan vuoden 1993 alusta.

Seuraava askel oli nousta kansainvälisiin kehiin, sillä kv. liitto AIBA oli hyväksynyt naisnyrkkeilyn ohjelmaansa vuonna 1994. Ensimmäiset EM-kilpailut järjestettiin Ranskassa keväällä 2001 ja saman vuoden syksyllä iskettiin MM-mitaleista USA:n Scrantonissa. Historiaa tehtiin jälleen 2012 kun naiset iskivät ensimmäistä kertaa olympiakehässä Lontoossa.

Suomalaiset naiset ovat menestyneet upeasti arvokilpailuissa saavuttaen useita EM-mitaleita ja yhden MM-pronssin. Tunnetuimpia tähtiämme ovat olleet Eva Wahlström, Maarit Teuronen ja Hanne Mäkinen. Tällä hetkellä suomalaisista naisnyrkkeilijöistä omaa luokkaansa on TVS:n, 60-kiloinen Mira Potkonen, joka on sarjassaan Euroopan kymmenen kärkinyrkkeilijän joukossa. Potkonen yhdessä seurakaverinsa Sonia Grönroosin kanssa ovat SM-nyrkkeilyjen vahvimmat mestariehdokkaat. Vahvaa nousua kansainväliselle tasolle tekevä Grönroos debytoi kansainvälisissä arvokilpailuissa viime vuonna. Kolmas ennakkosuosikki Suomen mestariksi on porvoolainen EU-pronssimitalisti Cecilia Nilsson.

Kun ensimmäiset naisten SM-nyrkkeilyt iskettiin Tampereella keväällä 1995, historian ensimmäisen kultamitalin sai kaulaansa Tampereen Voimailuseuran, 51-kiloisissa otellut Maarit Teuronen. Tamperelainen iski sittemmin urallaan useita SM-mitaleja, kansainvälisiä voittoja sekä kahdesti EM-kisojen pronssia. Teurosen voi nähdä edelleen kehäkulmassa, mutta köysien ulkopuolella. Hän valmentaa Suomen ykkösiskijää, Mira Potkosta.


© 2011 Rovaniemen Reipas