Milko Tokola räväytti ennätyksen EM-lavalla

Kuvateksti: Milko Tokola voimaili ennätysraudat 305 kiloa. (Arkistokuva)

Rovaniemen Reippaan Milko Tokola piti lupauksensa painonnoston EM-lavalla torstaina Turkin Antalyassa. 77-kiloisissa rautaa kesyttänyt Tokola lupasi tehdä yhteistuloksen 305 kiloa, mikä sitten napsahti tulostaululle viimeisen työntöyrityksen jälkeen.

Kisa on varmasti yksi 19-vuotiaan painonnostajan uran parhaita. Tempauksessa onnistuivat kaikki yritykset 130, 134 ja 136 kiloa samoin kuin työnnössä 160, 166 ja 169 kiloa. Yhteistulos 305 kiloa on neljä kiloa parempi kuin aiempi sarjan 77 kiloa henkilökohtainen ennätys.

– Kyllä voi sanoa, että kisa onnistui täydellisesti, kuuden putken voimaillut Tokola myhäili urakan jälkeen.

Suurimman haasteen Tokola koki jo ennen varsinaisen kilpailun alkamista. Aamulla oli vielä kilo ylipainoa, mikä merkitsi reissua turkkilaisessa saunassa. Punnituksessa vaa´an viisari värähti grammalleen 77 kiloon.

– Lämmittelyssä heikotti, mutta lavalla kaikki napsahti kohdalleen. En muista, että tekniikka olisi koskaan ollut niin kohdallaan kuin nyt. Vain ensimmäisessä tempauksessa jouduin ottamaan yhden askeleen noston tasapainottamiseksi, Tokola luonnehti suoritustaan.

Kova painonpudotus näkyi siten, että nuorukainen pyörtyi ensimmäisen tempausyrityksen ja toisen työntöyrityksen jälkeen.

– Vaikka ennätys syntyikin, niin tuntui että enemmänkin olisi noussut. Työnnössä olisin halunnut yrittää 170 kiloa, mutta taktisesti 169 kiloa oli siinä tilanteessa järkevämpi, Tokola tuumi.

Taktiikalla hän viittasi Britannian Jack Oliverin kukistamiseen yhdellä kilolla, mikä takasi C-ryhmän voiton. Tempauksessa kuuden kilon karkumatkalle päässyt Oliver kasasi 304 kiloa.

Kuuden kilon laihdutus pisti miettimään tulevaa kilpailusarjaa.

– Ainakin nyt tuntuu, että tämä oli viimeinen kisa 77-kiloisissa. Mutta pitää vielä katsoa missä sarjassa nostan kauden pääkisassa, Tokola viittasi marras-joulukuun vaihteessa Israelissa käytäviin nuorten EM-kilpailuihin.

Tokolan lopullinen sijoitus ratkeaa sen jälkeen kun illan A-ryhmän nostajat ovat suorittaneet urakkansa.

Tulokset päivittyvät Suomen Painonnostoliiton sivulle:

http://www.painonnosto.fi/portal/fi/kilpailu/tulokset/?bid=1322&area=2


© 2011 Rovaniemen Reipas